Головна сторінка | RSS
Меню сайта







Категории каталога
Конспекти 5 класу [6]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 6 класу [6]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 7 класу [6]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 8 класу [11]
Матеріали до уроків
Конспекти 9 класу [11]
Матеріали до уроку
Конспекти 10 класу [5]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 11 класу [7]
Уроки історії рідного краю
Допоміжні матеріали [11]
Схеми, карти, таблиці...
Біографії історичних осіб [11]
Біографічні дані
ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ - 11 КЛАС [1]
ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ - 10 КЛАС [2]

"ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ" та історія рідного краю


Главная » Файлы » Конспекти 8 класу

Побут запорожців
[ ] 2010.Березень.15, 19:27

Урок 9. Побут запорожців

Житло

Бурдюг – найдавніший та найпростіший тип козацького помешкання. У викопаній ямі ставили чотири стіни з переплетеного хмизу і кутових стовпів, робили дах, а все це обмазували глиною й кізяком. Бурдюг мав маленькі віконця зі склом, всередині ставили примітивну піч-камянку (мечеть) та кабицю, на який варили їжу. Житло зимівчан розвивалося від однокамерної напівземлянки до наземної багатокамерної оселі.

Козацький курінь

На Січі козаки мешкали в казармах – куренях.  Вони як правило поділялися на дві частини – сіни та житлову частину – приміщення. Всередині стояв довгий  стіл – сирно з лавами, а попід стінами були деревяні помости для спання. На покуті ставилися ікони, лампадки та карнавку для грошей на купівлю продуктів, на стінах розвішували зброю. Такий курінь міг уміщувати до 150 козаків.

Їжа

Харчувалися козаки колективно, страву готували тричі на день у великих казанах. Варив їжу курінний кухар. Страви розливалися у ваганки (деревяні миски),  напої наливали у коновки на які вішали михайлики (черпаки). Звичайно готували: саламаху – густо зварене на воді житнє борошно;

тетерю – зварене на квасі пшоно; щербу – рідко зварене борошно на рибячій юшці.

Риба була найголовнішим продуктом харчування – варена, сушена та вялена, вживали кавяр – солену ікру. Мамалигу (кукурудзяну кашу) вживали з бринзою, пастромою. Хліб не пекли, а вживали пшеничні коржі – загреби.

Одяг

Козаки носили простий та зручний одяг крою східного походження. Традиційно носили сорочку, шаровари, пояси, жупани, киреї чи сіряки (верхній розстібний одяг), високі шапки та чоботи з м’якої шкіри. Було у козаків і хороше вбрання, яке носили на релігійні свята.

Особисті речі

До особистих речей належали ніж, дерев’яна ложка, люлька, кресало та шкіряний кисет для тютюну. Різні сумки, гаманці, футляри робили також зі шкіри.

 

Домашнє завдання

Стор. 75-85 (84-91)

Категория: Конспекти 8 класу | Добавил: varlakov
Просмотров: 7280 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 3.0/2
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
















 СОУ




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0