Головна сторінка | RSS
Меню сайта







Категории каталога
Конспекти 5 класу [6]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 6 класу [6]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 7 класу [6]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 8 класу [11]
Матеріали до уроків
Конспекти 9 класу [11]
Матеріали до уроку
Конспекти 10 класу [5]
Уроки історії рідного краю
Конспекти 11 класу [7]
Уроки історії рідного краю
Допоміжні матеріали [11]
Схеми, карти, таблиці...
Біографії історичних осіб [11]
Біографічні дані
ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ - 11 КЛАС [1]
ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ - 10 КЛАС [2]

"ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ" та історія рідного краю


Главная » Файлы » Конспекти 8 класу

Господарське освоєння Запорожжя
[ ] 2010.Січень.20, 16:16

Козацький зимівник

Зимівники – це запорозькі хутірці, розкидані по степу. Вони, як правило, закладалися біля води в устях балок на їх схилах. Здебільшого зимівники складалися з 2-3 хат та господарчих будівель, які оточувалися тином або частоколом. Деякі зимівники були схожі на невеликі фортеці. Офіційно козаків-зимівчан називали сиднями або гніздюками (гречкосіями). Головним обовязком цих козаків було годувати січових козаків. Їх кликали на війну лише у виняткових випадках, вони несли сторожову службу, охороняли кордони, споруджували фортифікаційні будівлі.

Рибальство

Цей промисел був найбільш прибутковим та поширеним. Головними місцями лову риби були ріки, лимани, Чорне та Азовське моря. Найбільш ефективним був метод лову риби за допомогою гардів – споруд, які перекривали річку і збирали рибу в одному місці. Гардівничі, їх помічники – тарівничі складали рибальську артіль – тафу, яка ловила, засолювала та вивозила рибу в Лівобережну Україну, Польщу, Крим, збувала купцям.

Скотарство

Найбільше був поширений мясний і робочий напрям скотарства – вирощувалися воли, коні, овці, кози. Пастухи-чабани постійно мандрували зі своїми отарами на двуколесних котигах з пересувними повстяними кошами.

 

 

Землеробство

До середини XVІІІ ст. запорозькі козаки мало обробляли свої землі. Для посіву хліба ділянку вибирали переважно біля річок та експлуатували її доти, доки земля не виснажувалася; тоді вона покидалася і обиралася нова ділянка. Найбільше сіяли гречку, ячмінь, овес, горох, жито або пшеницю. Вирощений хліб запорожці зберігали у спеціальних ямах. Городництво та садівництво практикувалося для задоволення власних потреб – вирощували капусту, огірки, кавуни, дині, буряки, цибулю, часник, тютюн тощо.

Мисливство

Цей промисел був менш прибутковим і вважався заняттям для бідних козаків. Запорозькі землі були багаті на вовків, ведмедів, лисиць, зайців, оленів, сайгаків, косуль, лосів, турів, кабанів, бобрів, куниць, горностаїв. В очеретах гніздилися лебеді, гуси, качки, дрохви, тетеруки, куріпки. Полювання забезпечувало товариство харчуванням та постачало хутро та шкіри на експорт. Запорожців які займалися полюванням називали лисичниками, а шкури вичиняли – гарбарі

Бджолярство

Бджолярство було дуже шанованим заняттям у запорожців. Багато козаків під кінець життя відходило на пасіки, зокрема кошовий отаман І.Сірко.

Торгівля

Вигідне розташування Запорожжя та посередництво козаків сприяло розвитку торгівлі між Польщею, Росією, Литвою, Валахією, Кримом та Туреччиною. Для нагляду за ладом і сумлінністю торгівлі товарами в Січі призначали базарного отамана і військового кантаржія, тобто хранителя зразкових мір і ваг. Переважною формою торгівлі була ярмаркова.

Чумацтво

Чумаки торгували сіллю, рибою, лісом, кустарними виробами. Товари перевозили на мажах – важких возах, запряжених волами. Чумацтво було прибутковим але ризикованим промислом і серед чумаків були дуже заможні люди. Чумак – торгівець, промисловець і воїн водночас, чумаки утворювали артілі і входили до складу низового товариства.

Ремесла

Серед запорожців були теслі, стельмахи, бондарі, ковалі, зброярі, кожум’яки, кушніри, римарі, шевці, кравці

 

Питання

1. Які етапи колонізації запорозьких земель Ви знаєте?

2. Що ми називаємо «народною колонізацією»?

3. Опишіть побут зимівчан.

4. Які промисли існували на Запорожжі? Перерахуйте ці промисли.

5. Що таке «чумацтво»?

 

Терміни для запамятовування

Дике Поле – історична назва земель, прикордонних з Запорожжям (сучасні Якимівський, Мелітопольський, Бердянський райони)

Уходництво – сезонні промисли в незаселених землях, прикордонних з Україною

 

Домашнє завдання

Стор 26-34 (29-41) – урок 3

Стор 34-45 (41-54) – урок 4
Категория: Конспекти 8 класу | Добавил: varlakov
Просмотров: 1924 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
















 СОУ




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0